Black Friday: spórolás vagy átverés?

2023.12.01.Életmód

November utolsó péntekje már évek óta úgynevezett fekete péntek, vagy angolul Black Friday, amely a kiskereskedők számára az akciók meghirdetését, a vásárlók számára pedig a vásárlási lázat jelenti, hiszen annyi a kihagyhatatlan lehetőség. De valóban erről van szó, vagy ez inkább csak átverés?

A Black Friday Amerikából indult hódító útjára, és mára már a világ számos országán kezdődik meg november utolsó péntekjén a vásárlási dömping, hiszen ilyenkor a kiskereskedők elárasztanak minket a legjobb árakkal és kedvezményekkel. Sőt, egyes cégek egész hétvégén, sőt, egy teljes héten át tartják a Black Friday akciókat. De valóban így is van? Az elmúlt években számos olyan eset látott napvilágot, hogy egy termék a fekete péntek előtti napon olcsóbb volt, mint akciósan, az emberek mégis megvették, mert azt hittek, most aztán nagyon jó üzletet kötöttek.

A Nők lapja nemrég megjelent cikke szerint, nem árt nagyon óvatosnak lenni ilyenkor, mert nemcsak a kedvezmények tűnnek fel ilyenkor, de a csalók is előbukkannak szép számmal. Annak fényében pedig, hogy sokan ilyenkor még hitelt is felvesznek, csak hogy szabadabban költekezhessenek, ez igencsak aggasztó lehet. A 24.hu nem írt arról, hogy egyre többen vesznek fel áruhitelt, csakhogy a nagyobb értékű műszaki cikkeket és egyéb termékeket megvásárolhassák a Black Friday időszakban. De járhatunk jól ilyenkor, vagy csak átverés és pénzlehúzás vár ránk?

Csalástól az ámításig

Ugyan a Black Friday idején a kiskereskedők profitorientáltak, de nem minden esetben járunk rosszul. Vannak tisztességes cégek, vállalkozások és boltok, ahol valóban akciókkal találkozhatunk, melyekkel jól is járhatunk. Tény persze, hogy a kereskedők kihasználják, hogy az emberek úgy költenek ilyenkor, mintha muszáj lenne, de vannak olyanok is akik a csalástól sem riadnak vissza. Sok kamu hirdetés is felbukkan a valós akciót hirdető reklámok mellett, tehát nem árt résen lenni.

Amire érdemes odafigyelni a Black Friday napok alatt és után is

Persze a kedvező árak, akciók és kiárusítások sokszor nem érnek véget a fekete péntekkel, vagy az azt követő hetekkel, hiszen jön a karácsony is, ami szintén egy újabb ok a kiskereskedőnek, hogy akciókat és kedvezményeket hirdessenek meg. Sőt, sokszor, a kedvező árak megmaradnak a Black Friday után is, így pedig a kedvező ár közel sem olyan exkluzív, mint elsőre gondoltuk.

Mielőtt elkap minket a vásárlási láz fekete pénteken, vagy épp utána a karácsonyi vásárlás alkalmával, nem árt szemfülesnek lenni, és alaposan megfontolni, hogy mit is veszünk meg. Tény, hogy az akció, kedvezmény és kiárusítás felirat vásárlásra ösztönöz minket, de közel sem biztos, hogy azokra a tárgyakra szükségünk is van.

Érdemes listázni, hogy mire van szükségünk, kinek milyen ajándékot tervezünk, esetleg milyen díszekre, használati tárgyakra akarunk költeni a közeljövőben. Ha pedig tudjuk, mit szeretnénk, akkor nem árt kutatni egy kicsit, és összehasonlítani az árakat, mert kiderülhet, hogy az akciós ár nem is annyira akciós, mint elsőre gondolnánk.