Fogamzásgátló módszerek férfiaknak? Miért kap ez kisebb hangsúlyt?

2024.02.08.Életmód

A fogamzásgátlás elsősorban a nők feladata, a férfiak esetében leginkább csak az óvszer és a vazektómia jöhet szóba. Pedig lenne lehetőség a férfiak esetében is, de ezekre sokkal kisebb az igény. De miért?

Az elmúlt években több cikk is szólt arról, hogy folyamatban vannak a férfi fogamzásgátló tabletták kísérletei, de eddig még egy ilyen sem került még a patikák polcára. Pedig 2023-ban is olvashattunk már arról a BBC hasábjain, hogy az egereken végezett kísérlet sikeresnek bizonyult, így áttérnek a nyulakon végzett kísérletekre, hamarosan pedig akár az embereken végezhető tesztek is elkezdődhetnek.

Nem véletlen azonban, hogy bár tesztek és kísérletek folynak, még sincs akkora érdeklődés a férfi fogamzásgátló tablettákra. A fogamzásgátlást mindig is a nők feladatának tekintették, és ma sincs ez másként. Ennek természetesen érthető okai vannak, hiszen elsősorban a nők érdekes volt, hogy megakadályozzák a nem kívánt terhességet. Napjainkban azonban egyáltalán nem légből kapott elképzelés, hogy a férfiak is nagyobb részt vállalhatnának a családtervezésben, így pedig a fogamzásgátlásban.

Amiért a férfi fogamzásgátló módszerek nem túl népszerűek

A Bien.hu nemrég megjelent cikke szerint az egyik fő oka, hogy a férfiak nem kifejezetten érdeklődnek a számukra gyártandó fogamzásgátló tabletták és egyéb lehetőségek iránt, mert meglehetősen drasztikusnak tűnik egyik-másik beavatkozás. Nemrég látott napvilágot egy olyan eljárás, mely bár még kísérleti stádiumban van, de sikeresnek tűnhet. A módszer lényege, hogy a férfiak húgycsövébe fecskendeznek egy speciális anyagot, mely egy éven keresztül meggátolja a spermiumok keresztüljutását.

Talán nem túl meglepő, hogy egyik gyógyszergyár sem tolakszik azért, hogy egy ilyen készítménybe fektesse a pénzét, hiszen viszonylag kevés férfi lenne, akit érdekelne ez a lehetőség. Elsőre drasztikusnak tűnhet a beavatkozás, ugyanakkor, ha megnézzük, hogy a nők esetében milyen módszerek vannak, legyen szó a hüvelybe mélyre felhelyezett szilikon eszközökről vagy a méhbe fúródó spirálokról, akkor a húgycsőbe történő injekció nem is tűnik annyira borzasztónak. Persze férfiszemmel nézve, biztosan rosszabb lehetőségnek tűnik.

Fogamzásgátló módszerek férfiaknak: jelen és jövő

A férfiak esetében jelenleg nem igazán van választási lehetőség a fogamzásgátló módszerek tekintetében. Az óvszer mellett még a vazektómia jöhet szóba, viszont érdekesség, hogy a művi meddővé tételt is inkább a nők vállalják gyakrabban, és nem a férfiak.

Hazánkban ennek egyébként komoly szabályai vannak, a szomszédos országokban sokkal lazább szabályozással találkozhatunk. A legtöbb esetben tehát marad az óvszer, amennyiben a férfiak ki szeretnék venni a részüket a fogamzásgátlásból.

Annak ellenére, hogy egyenlőre nem igazán mutatkozik nagy igény a férfiak részéről a fogamzásgátló tabletta iránt, számos kísérlet folyik. A már említett egereken tesztelt gyógyszer például jó megoldás lehet a jövőben, ugyanis egy olyan készítményről van szó, mely nem tartalmaz hormonokat, tehát nem állítja le a tesztoszteron termelést.

Sajnos ez a megoldás is még kísérleti stádiumban van, tehát a boltokba kerülésére még éveket kell várni.