Így építsd be az életmódodba a rendszeres testmozgást

2024.04.24.Életmód

Kortól is nemtől függetlenül, a rendszeres mozgás mindenki számára alapvető fontosságú, még akkor is, ha időnként erről az emberek megfeledkeznek. Az egészséges életmód egyik legfőbb pillére a rendszeres testmozgás, mégis rengetegen vannak, akik semmit nem sportolnak, pedig a mai, felgyorsult világban egyre fontosabb, hogy a rendszeres testmozgásra is tudjunk időt szakítani.

A mozgás amellett, hogy segít nekünk lefogyni, rengeteg egyéb előnnyel is jár, ezért mindenképpen be kell építenünk az életmódunkba. Egyrészt javítja az állóképességet, másrészt elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. A sport növeli a tüdő kapacitását, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a cukorbetegség kockázatát, javítja testünk fizikai állóképességét. Pozitív hatással van az emésztésünkre is, de bizonyított tény, hogy a pszichés jóllétünkre is pozitív hatást gyakorol. De mégis hogyan álljunk neki beépíteni a mozgást a mindennapjainkba?

Legyen mindennapjaid része a rendszeres testmozgás

Az első és legfontosabb gondolat ezzel kapcsolatban az az, hogy nem szabad már első nap túlhajszolni magunkat. Bár valószínűleg ilyenkor vagyunk a leglelkesebbek, de rengeteg hátránya lehet annak, ha már a legelső nap egy maratoni távot le szeretnénk futni, vagy netán hatalmas súlyokkal szeretnénk edzeni. A sportolást mindenképpen kicsiben kell elkezdeni, és törekedni kell a fokozatosságra.

Legyenek célkitűzéseid, de valóban olyan célokat állíts fel, melyeket könnyedén el fogsz tudni érni (például heti 1-2 edzés) és legyél következetes. Ha például eltervezed, hogy minden szerdán el fogsz járni úszni, akkor készülj arra egész nap, és valóban mindig menj el, hiszen, ha kialakítod ezeket a szokásokat, akkor viszonylag könnyedén be fogod tudni az életmódodba építeni a testmozgást.

Ha az elmúlt években nem éltél valami aktív életet, akkor mindenképp légy türelmes magaddal, hiszen előfordulhat, hogy néhány edzés után még nem fogsz tudni szárnyalni. Nem szégyen az elején 10-15 perces mozgástól nagyon elfáradni, sőt az sem meglepő, ha másnap izomlázad lesz. Hagyj magadnak időt pihenésre és regenerálódásra.

Találd meg azt a mozgásformát, amiben Te jó vagy!

Az egyik legfontosabb szabály, amit életmódváltáskor be kell tartanunk, az az, hogy élvezzük, amit csinálunk, és ez a mozgásra különösen igaz! Ne erőltess olyan dolgokat magadra, ami sose ment jól. Ha például nem szeretsz futni, akkor ne állj neki futni. Keress valami más mozgásformát, ez lehet például az úszás is.

A prémium medencében való csobbanás több holmi lubickolásál. Az úszás rendkívül jól átmozgatja az egész testet, hozzájárul a pszichés egészséghez, és a súlycsökkentés egyik leghatékonyabb módszere. Az úszás még azok számára is tökéletes választás lehet, akik nagy súlyfelesleggel rendelkeznek, hiszen a vízben a medencében levesszük a terhet magunkról, mégis úszás közben folyamatosan erősödnek az ízületek.

Egy erőteljes kardio-mozgásnak számít, mivel a víz közegellenállása nagyobb, ezért nagyobb erőkifejtésre van szükség ahhoz, hogy a medence egyik sarkából eljussunk a másikba, de ezt valószínűleg észre sem fogod venni, így könnyen lehet, hogy az úszásban a kedvenc sportodat fogod megtalálni.