Meglepő alvási szokások a világ különböző pontjairól

2024.01.22.Kultúra

Ahhoz, hogy az emberek hosszútávon is megőrizzék egészségüket, fontos, hogy eleget aludjanak, és hogy az az alvás valóban mély, zavartalan, és pihentető legyen. Van, aki csak a teljes sötétségben tud elaludni, és még az utcáról beszűrődő fények is meg tudják őt zavarni az alvásban.

Ezek az emberek nagy valószínűséggel az esti rutinjukat azzal kezdik, hogy teljesen leengedik a redőnyöket a hálószobájukban, hogy zavartalan legyen az álmuk. Másokat pedig a kinti zajok tudják zavarni, de jó tudni, hogy egy alumínium redőny, ha teljesen le van engedve, akkor kiváló zajszigetelő hatással rendelkezik, így ez megoldhatja a problémát akkor, ha például egy forgalmas utcán élünk.

Többnyire szólhat arról a vita, hogy valaki teljes sötétségben, míg mások csak a félhomályban tudnak jót aludni, de jó tudni, hogy néhány embernél ennél sokkal több mindenen múlik az, hogy reggel kipihenve ébred-e fel.

Furcsa és meghökkentő alvási szokások

A felmérések szerint Nagy-Britannia egyharmada minden éjjel Ádámkosztümben tér nyugovóra. Bár van, aki ezt el sem tudja képzelni, valójában a meztelenül alvásnak akár egészségügyi előnyei is lehetnek. Egyesek szerint a ruha nélküli alvásnak köszönhetően jobb lesz a testünk hőmérséklet-szabályozása, mások szerint pedig a pucér-alvás a partnerhez való kötődést fogja megerősíteni.

Az indonéz Bali szigetén egy nem mindennapi alvási szokásról számoltak be nemrégiben. Ez pedig az úgynevezett „félelem alvás”. Bár van, aki a sötétben fél, ezért nem is engedi le teljesen éjjelre a redőnyt a szobájában, itt most egészen más félelemről van szó. Egyesek szerint ez az alvás valóban csak a stresszesebb helyzetekben jelenik meg, az illető pedig stressz hatására szinte azonnal mély álomba tud merülni. Bár mi, ha idegesek vagyunk, gyakran épp, hogy alvatlansággal küzdünk, mégis az itt élő emberek hisznek benne, hogy az alvás segíti csökkenteni a félelmet, és a stresszt.

Talán hihetetlennek számít, de igaz: A Japánok munka közben is elszunyókálhatnak, erre pedig külön szavuk is lett, a munka közbeni alvást Inemuri-nak hívják. Nekik valószínűleg se nem fontos az, hogy teljesen le legyen engedve a redőny, és az se számít, hogy éppen mekkora a hangzavar körülöttük. Mára már sok helyen a főnökség is belátta azt, hogy a munka közbeni szieszta nem csökkenti, hanem ellenkezőleg: növeli a dolgozók hatékonyságát.

Így alakítsuk ki saját alvási szokásainkat

Egy felnőtt ember számára 7-8 óra alvás szükséges átlagosan. Az alváshiány ronthatja az állóképességet, a memóriát és a koncentrációt is. Az idősebb emberek jellemzően felületesebben alszanak. A megfelelő alvási szokások kialakítása hozzájárulhat a pihentető alváshoz.

Fontos például, hogy a hálószobánkban legyen csend, és megfelelően sötét. Ne is zavarhassa meg az álmunkat se zaj, se fényforrás, ehhez a legjobb, ha teljesen leengedjük a redőnyeinket esténként. Az sem árt, ha beállítunk egy olyan hőmérsékletet, mely ideális lehet alváshoz. Ez ne legyen túl meleg, se ne legyen túl hideg: A legtöbb ember szerint a 20 fok a legoptimálisabb a pihenéshez és az alváshoz. Fontos emellett, hogy a hálószobánkat tényleg alvásra használjuk.

A legjobb, ha itt már nem nézünk televíziót, és nem mobilozunk elalvás előtt az ágyban. Iktassunk ki mindent a hálószobából, ami megzavarhatja a nyugodt alvásunkat.