Ruhavásárlási szokások az internet korában

2024.03.01.Kultúra

Pár éve még, ha szerettünk volna venni egy szoknyát, blúzt vagy farmert, akkor el kellett mennünk a számunkra leginkább tetsző ruházati üzletbe, és sok válogatás, próbálgatás után talán megtaláltuk azokat a ruhákat, amelyekben önmagunk lehettünk. A net korában azonban egyre többen vásárolnak kényelmesen a fotelből.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy hagyományos, bolti személyes vásárlás kiment már a divatból, egyáltalán nem erről van szó. Ugyanakkor az is tény, hogy a neten egy olyan darabot is megtalálhatunk, ráadásul a bolt árnál jóval kedvezőbb árakon, amit az üzletben nem. Az üzletekben lehet, hogy épp nincs az adott méretből, a neten viszont nagyobb eséllyel lesz belőle. Az sem elhanyagolható kérdés a ruhavásárlási szokásokkal kapcsolatban, hogy új vagy inkább használt ruhát vásárolnak a legtöbben.

Hozzávetőleg 5-10 évvel ezelőtt nagy divatja volt a Second Handeknek, és szinte minden városban találhattunk akár több használtruha üzletet is. A bálabontás nagy nap volt a használt ruhakedvelők körében, ma már ez a kifejezés is mintha kiment volna a divatból.

Új vagy használt? Avagy még mindig nagy divatja van a Second Handeknek?

Aggódni persze nem kell, manapság is bőven akad használt ruhákat kínáló üzlet. A Háda több városban is megtalálható, de számos egyéb üzlet is. Ugyanakkor a netes használtruha vásárlásnak is nagy divatja van, és nemcsak az anyukák körében.

A Vinted az Add el a ruháidat szlogennel hirdeti magát, és hasonlóan nagy népszerűségnek örvend, mint pár évvel ezelőtt a TeszVesz vagy a Jófogás. A Facebook Marketplace lehetőségét is sokan használják használt ruhák vételére és eladására. A Femina.hu nemrég cikket is írt arról, hogy mely ruhadarabokat érdemes használtan megvenni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy új ruhákat már nem igen vásárolnak az emberek, épp ellenkezőleg.

Egyre többen vásárolnak a neten új ruhákat is

Ahogyan a használt ruhák esetében, úgy az újak tekintetében is a net egy nagyon népszerű platform lett. A nagyobb ruházati áruházaknak, mind a H&M, a Sinsay vagy a C&A már van netes felületük, de akár applikációjuk is. Mellett számos olyan ruhabolt akad, amely csak online létezik, tehát személyes átvétellel, próbálgatva nem is vehetünk ruhát. Ennek ellenére mégis sokan vásárolnak, hiszen ezeknek az áruházaknak a nagy része ingyenes visszaküldést tesz lehetővé.

Netes vásárlás, személyes bolti átvétel

Az sem ritka, hogy valaki a neten keresi meg a számára tökéletes ruhát, majd a boltban veszi azt át, megspórolva így a szállítási költségeket. És persze a személyes vásárlás sem ment ki a divatból. Nagyon sokan vannak, akiknek szükségük van arra, hogy felpróbálhassák a ruhákat, lássák, hogyan is áll, addig meg sem veszik. Ők inkább a boltokat látogatják, mint az online shopokat. Aki azon gondolkozik, hogy a ruházati eladó képzés feleslegessé vált, az nagyot téved.

Ez a szakma egyébként meglehetősen keresett, és sokan el is végzik, hogy versenyképes szakájuk lehessen. Bár a netes vásárlás tárhódítása megállíthatatlannak tűnik, ruházati üzletek mindig voltak és lesznek is.