Saját lakás vagy inkább albérlet? Egyik sem olcsó manapság

2023.12.01.Életmód

Az elmúlt hónapban megint emelkedtek a lakbérek, de az ingatlanok ára sem csökkent az elmúlt időszakba. Eddig a saját lakás megvalósítása volt nehéz, de lassan az albérlet is luxus lesz?

Az elmúlt években az ingatlanok ára folyamatosan emelkedett, manapság pedig már ott tart az ingatlanpiac, hogy inkább azok vásárolnak lakást vagy házat, akik befektetési céllal teszik ezt, nem pedig az első otthonukat vásárolják az magyarok. Az idei év azonban az albérlet árakat is feljebb tolta, és bár szeptemberben volt egy kis torpanás, az október megint emelkedést hozott a lakbérek tekintetében, legalább is ez derül ki a KSH adataiból a Tőzsdefórum egyik cikke szerint.

Ingatlant vásárolni változatlanul nagy anyagi megterhelést jelent, de lassan a bérleti díjak kifizetési is hasonlóan nehézzé válik. Az albérletben élők örök dilemmája, hogy nem érne-e meg jobban inkább egy lakáshitel törlesztő részletét fizetni a lakbér helyett, és lassan ott tartanak az árak, hogy talán igen. Na, de egy lakáshitel esetében szükség van önerőre, de hogyan is teremtenénk elő ezt az összeget, ha a lakhatás költségei folyamatosan emelkednek?

Nemcsak az ingatlanok, de a bérletek ára is emelkedik

Az elmúlt években megnőtt az albérletek iránti igény, hiszen a magas ingatlanárak miatt a legtöbben nem tudtak előteremteni annyi önerőt, hogy megfelelő összegű hitelt vehessenek fel. Amíg még 5-6 évvel ezelőtt elég lehetett 5-10 millió forint hitel ahhoz, hogy saját lakást vásároljunk magunknak, addig manapság már ennek a duplája szükséges, sőt, néha még az sem elég. A bérlés tehát nagy hangsúlyt kapott, viszont az elmúlt időszakban a lakbérek is emelkedésnek indultak.

A KSH adatai szerint volt egy kis torpanás az ősz elején, ám októberben már újabb emelkedésről számoltak be a szakértők. Országosan 0,4, Budapesten 0,9 százalékkal nőttek a lakbérek a szeptemberi árakhoz képet.

Bérlés helyett vásárlás: tényleg megéri?

Aki albérletben él biztosan felteszi magának a kérdést, hogy nem járna-e jobban, ha inkább vásárolna, hiszen akkor előbb-utóbb, de az övé lesz az ingatlan, még az albérlet csak egy bérlemény, tehát amit a főbérlőnek fizet, az mondhatni kidobott pénz, mert az ingatlan sosem lesz az övé.

Érdemes megfigyelni, hogy aki jelenleg rak valamilyen lakástakarék pénztári számlát vagy egyéb megtakarítást, amit ingatlanra szeretne fordítani, és hozzáadja a havi megtakarításhoz az albérlet díját, akkor az az összeg akár már egy hiteltörlesztő részletét is fedezné.

Ebből a szempontból természetesen megérheti a vásárlás, amit azonban szem előtt kell tartani, hogy albérlet esetén mindössze két havi kauciót kell előteremteni, hogy bérelni tudjuk egy lakást, vásárlás esetén viszont az ingatlan értéknek 20-30 %-a önerő kell, hogy legyen, tehát nem lehet hitel. Amennyiben rendelkezünk a megfelelő önerővel, akkor tényleg megérheti inkább vásárolni, mert az emelkedő lakbérárak lassan magasabbak lesznek, mint a törlesztő részletek.

Arról nem is beszélve, hogy ha fix kamatozású lakáshitelt választunk, akkor a törlesztő részlet a futamidő végéig ugyanannyi lesz, tehát nem fog emelkedni, ellentétben a lakbér árakkal.