Álmodozás: előny vagy hátrány?

2023.12.08.Életmód

Szinte mindenki álmodozik néha, viszont vitatott dolog még mindig, hogy ez előny vagy inkább hátrány? Jó nekünk, ha ábrándozunk, vagy inkább csak hiú reményekkel áltatjuk magunkat?

Mindenki vágyik valamire, erről pedig biztosan sokan fantáziálnak is. Elábrándoznak azon, mire is vágynak az életbe, mi lenne a legideálisabb lehetőség a párkapcsolatukba, a munkahelyükön vagy úgy az életben általában. Tudományos tények is igazolják, hogy az ábrándozás nemcsak normális dolog, de számos előnyei is van.

Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy a túl sok ábrándozásnak hátrányai is lehetnek, sőt, akár káros lehet a lelki egészségünkre nézve is.

Biztosan mindenki hallotta már azt a lassan közhellyé váló mondatot, hogy a túlzott álmodozás nem vezet semmi jóra, és valóban van benne igazság. De mi számít túl soknak, ha álmodozásról van szó? Arra úgysem lehet rászokni, nem igaz? Nos, a helyzet az, hogy bizony függővé válhatunk, ha túlságosan sokat álmodozunk, legalább is erről számolt be nemrég a Marie Claire.

Az álmodozás vitathatatlan előnyei

Mielőtt rátérnénk a már károsnak számító álmodozásra, nem árt leszögezni, hogy az ábrándozásnak vannak előnyei is. Az álmodozás ugyanis edzi az agyat, hiszen ilyenkor a képzelőerőnket használjuk, ami pedig kemény munka az agyunknak.

Emellett természetesen a kreativitásunk is fejlődik, hiszen a legjobb ötletek akkor születnek, amikor elengedjük az „agyunkat” , hadd szárnyaljon szabadon. A képzeletünk bekapcsolásával olyan megoldások születhetnek, melyek túlmutatnak a megszokásokon.

Kutatások szerint pedig még a memóriánk is fejlődik álmodozás közben, legalább is az a része, amelyet a legtöbbet használunk munka közben. Miközben álmodozunk, kiszűrjük a zavaró tényezőket, ez pedig segít abban, hogy el tudjunk tárolni, illetve vissza tudjunk hívni adatokat, emlékeket, miközben számos külső inger ér minket.

Az álmodozás kicsit olyan, mint egy önhipnózis, ami segít csökkenteni a stressz, ezáltal a lelki és testi egészségünk is jobb lehet. Arról már nem is beszélve, hogy az ábrándoz sok boldog percet is okozhat nekünk, aminek köszönhetően sokkal jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben, és arra sarkalhat minket, hogy küzdjünk a céljainkért.

Nemcsak hátrányai vannak, de még káros is lehet

Érdemes azonban megvizsgálni az érme másik oldalát is. Ahogyan már a bevezetőben is elhangzott, a túlzott álmodozás káros is lehet ránk nézve. Az úgynevezett maladaptív álmodozás ugyani függőséget okozhat, és pszichés zavarrá manifesztálódhat.

Amíg egy átlag ember az ideje 30 %-át tölti álmodozással, addig a maladaptív álmodozásra hajlamos emberek az idejük több, mint felében álmodozhatnak. És míg egy átlagos álmodozás pár másodpercig, vagy percig tart, addig a maladaptív álmodozás akár órákig is.

Ez az állapot jellemzően az emberek 2,5 %-át érinti, főleg azokat, akiknek eleve élénkebb a fantáziájuk az átlagosnál, és már gyerekkorban az álmodozást használják megküzdési mechanizmusként vagy stressz-oldásként. Ha tehát úgy érezzük, hogy túl sokat álmodozunk, érdemes odafigyelni, mert akár függőség is kialakulhat, ami aztán akadályozni fog minket a mindennapi feladatok teljesítésében.