Otthonunk felújítása saját kezűleg – Kell-e tőle tartanunk?

2024.04.24.Életmód

Ma már egyre gyakoribb, hogy az emberek mindent saját maguk szeretnének megcsinálni. Itt pedig gondolhatunk kisebb javítanivalókra a ház körül, vagy akár egy komplett lakásfelújításra is.

Sokak szerint rengeteg pénzt tudunk megspórolni azzal, ha a szakemberek helyett saját magunk végezzük el a piszkos munkát, egy más kérdés azonban, hogy valóban megéri-e, illetve, hogy a végén olyan végeredményt fogunk-e kapni, mint amit szerettünk volna.

Egy kisebb, vagy nagyobb felújítás rengeteg problémával járhat, melyek nem csak anyagilag, de idegileg is megterhelhetik az embert. A munka minősége, a szükséges alapanyagok beszerzése és a határidők betartása pedig a problémák kifogyhatatlan tárházát jelenthetik.

Milyen feladatokat végezhetünk el saját magunk, és mit kell a profikra bízni?

Sokunkban megvan a lelkesedés, sőt a képesség is, hogy egy-két kisebb, egyszerűbb munkát elvégezzen felújítás során. Ez lehet például a festés vagy a mázolás, glettelés, csiszolás, akár még a tapétázás is. Ezek azok a feladatok, amelyeknek az emberek szívesen neki is állnak. Ha azonban komolyabb felújításról van szó, például falat kell építeni, nyílászárót kell cserélni, vagy esetleg szigetelni kell, akkor már érdemes felkeresni egy szakembert.

Sok esetben például a tetőtér az egyik legproblémásabb pontja a lakóépületeknek. Ha ugyanis nem megfelelő a víz-és hőszigetelés, akkor hamar elvész a kényelem is. Ha a tetőtér megfelelő szigeteléséről van szó, akkor fontos a padló, az oldalfalak, illetve a tető szigetelése is. Legyen szó akár családi házról, akár társasházról, a falak megfelelő szigetelése minden esetben elengedhetetlen, és ez nem csak a téli hónapokban fontos. A megfelelő szigetelés a nyári forróságban véd a túlmelegedés ellen, emellett hangszigetel, és megelőzi a vizesedést is.

Pénzt megtakarítani nem csak a szakemberek mellőzésével lehet egy felújítás során

Sajnos, ha spórolás miatt inkább saját magunk állunk neki a feladatoknak, könnyen lehet, hogy nem lesz tartós, és strapabíró a végeredmény. Nagyobb felújítások alkalmával éppen ezért van szükség a megfelelő szakértelemre és a tapasztalatra is, hiszen egyáltalán nem mindegy például az, hogy szigeteléskor mikor milyen szigetelőanyagot használunk.

Az egyik legfőbb érv, ami a purhab szigetelés mellett szól, az a jól terhelhetősége, a szilárdsága, illetve az, hogy lépésálló. Hogyha ezzel az anyaggal végezzük el otthonunk szigetelését, akkor egyrészt megóvjuk azt a külső hatásoktól, a nedvességtől, és a korróziótól, másrészt növelni tudjuk vele a lakás élettartamát, és az értékét. A purhab szigetelés szinte bárhol szóba jöhet, gondolhatunk itt padlóra, nyílászárókra, padlásokra, vagy éppen a födémre.

A szórt poliuretán hab minden felületen tökéletes szigetelést fog eredményezni, még a nehezen elérhető, kritikus pontokon is.

Ezek mellett az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem válik le a felületekről, megfelelő a tapadása. Nagyon rövid időn belül megszárad, és szinte azonnal járható felületet képez. A purhab szigetelés így egy családi ház esetében sokkal kevesebb időt fog igénybe venni, mintha egy másik szigetelési formát választottunk volna. A munkafolyamat helytől és mérettől függően akár egy nap alatt elvégezhető.