Kultúra és Wellness: Így épül be a különböző kultúrákba a test és a lélek ápolása

2024.06.20.Kultúra

Napjainkban a wellness fogalma a test és a lélek ápolását foglalja magába, és bár lehet, hogy sokan azt hiszik, hogy az öngondoskodás ezen formája egy új keletű dolog, valójában világszerte megjelenő ősi kultúrákból ered. Való igaz, hogy mára már globálisan elterjedt a wellnessezés, és gyakran ez hasonló technikákra és hasonló termékekre alapszik.

Ennek ellenére fontos beszélni arról is, hogy minden kultúra eltérő hagyománnyal és módszerekkel rendelkezik, ezek pedig évszázadok, sőt némelyik évezredek óta kiválóan működnek.

Ebben a cikkben bemutatjuk azt, hogy hogyan épül be az eltérő kultúrákba a wellnessezés, illetve hogy a világ különböző pontjain milyen módszerekkel ápolják az emberek a testüket és a lelküket.

A test és a lélek kapcsolata Indiában

Indiában a wellness az ajurvéda alapjaira épül, mely egy ősi holisztikus gyógyászati rendszernek nevezhető. Célja, hogy megteremtse az egyensúlyt a test és a lélek között, ehhez pedig olyan természetes módszereket használ, mint például az olajok, gyógynövények, speciális étrendek, és a masszázs. Ez a módszer nem „csupán” gyógyítja a már kialakult betegségeket, hanem annak megelőzésével is foglalkozik. Az ajurvédikus gyógyászat teljes mértékben személyre szabott, és mindig figyelembe veszi az egyén igényeit, és igyekszik a probléma gyökerére hatolva felfedni a betegségek valódi okát.

A mára már világszerte ismert Jóga is Indiából származik. A jóga gyakorlása egyrészt fizikai erőt és rugalmasságot ad, másrészt hozzájárul a mentális egészségünkhöz. A jógában megjelenő testhelyzetek és légzéstechnikák, illetve a különböző meditációs gyakorlatok mind-mind hozzájárulnak a belső harmónia eléréséhez.

A jakuzzi használata mára már számos kultúrában elterjedt

A jakuzzik használata globálisan elterjedt az elmúlt évtizedek során, így számos kultúrában megtalálható. Bár eredetileg egy amerikai találmány, a világ különböző területein beépült a helyi wellness gyakorlatokba. Sok helyen a jakuzzi tükrözi a kényelmet, a luxust, illetve a testi-lelki jólét iránti igényt is.

Rengeteg európai háztartásban ma már megtalálható a pezsgőfürdő, főleg nagyobb családi házak kertjeiben és teraszain, de természetesen az otthoni fürdőzés mellett Európában széles körben elterjedt a wellnessközpontok és a jakuzzik használata is. A legtöbb európai országban a jakuzzi a pihenés, a relaxáció és a stresszoldás eszközeként lett igazán népszerű. Ezeken a helyeken a jakuzzit gyakran különböző wellness elemekkel is kiegészítik, például aromaterápiás kezelésekkel, szaunákkal, masszázsokkal, illetve gőzfürdőkkel.

Dél-Koreában is igencsak elterjedt a Jakuzzik használata, ezek jótékony hatásait pedig a különböző wellness központokban, illetve a koreai fürdőkben (jjimjilbang-okban) élvezhetik az ide látogatók. Ezeken a helyeken jakuzzik nyújtotta stresszcsökkentés és relaxáció mellett elérhetőek a test és a lélek harmonizálását célzó rituálék és kezelések is.

Ausztráliában és Új-Zéland szintén népszerűek a jakuzzik, ezeken a területeken a pezsgőfürdők leginkább a turizmusban, a luxus szállodákban jelentek meg. Az „outdoor” életmódot kedvelő kultúrákban pedig a jakuzzi a teraszon vagy a kertben kap helyet, így a természet közelségében lehet élvezni a pezsgőfürdő jótékony hatásait, a pihenést és a teljes kikapcsolódást.